Hur säkert är ditt lås? : Yale Smart Living

Trygghet

Hur säkert är ditt lås?

Hur säkert är ditt lås?

Med ny teknik blir i princip allt både snabbare och enklare, inte minst våra lås. Varje dag kommer nya elektromekaniska och digitala lås – men många är av tveksam kvalitet och ger ett svagt inbrottsskydd, menar säkerhetsexperten.

Även om det är positivt att utvecklingen går framåt bör du vara lite kritisk när det gäller val av produkter som är till för din egen trygghet menar Mats Moberg, Normchef på Stöldskyddsföreningen. Som konsument bör du till exempel ställa frågorna: Är låset säkert och testat enligt normer som tagits fram av bransch- och kravställare? Kan jag få service på låset om det skulle behövas och skyddar det mot inbrott?

Leta efter märkningen Godkänd låsenhet
Ett lås som uppfyller alla krav är oftast certifierat enligt SSF 3522 klass 3 och benämnt som Godkänd låsenhet. Begreppet etablerades i Sverige redan i mitten av 1980-talet, när kravställare (försäkringsbolag m.fl.) insåg behovet av testade och certifierade produkter, och omfattar i dag både mekaniska och elektromekaniska/digitala lås.


Godkänd låsenhet innebär att låset är testat och certifierat enligt normer som är erkända av bransch och kravställare – bland annat mot dyrkning och manipulation av låset.
– En oprövad och icke-certifierad produkt kan innebära lägre säkerhet och betydligt sämre funktion. Kanske finns det ingen som kan serva låset eller också finns det risk att försäkringsbolaget inte ersätter vid eventuell skada.

”Fråga alltid efter Godkänd låsenhet som är testad och certifierad enligt SSF 3522!”

Hur bedöms låsen som säkra?Att ett lås är säkert och tryggt säkerställs genom att det provas och certifieras  enligt satta regler och normer. Först när etablerade certifieringsorgan har granskat och gjort en omfattande kvalitetssäkring av produkten bedöms den som redo att gå ut på marknaden.

– En certifierad produkt håller vad den lovar. Konsumenter borde ha för vana att alltid välja certifierade produkter, oavsett om man har krav från sitt försäkringsbolag eller bara vill känna sig säker på att man valt rätt lås till sin dörr, säger Mats.

Var hittar jag en trygg och säker produkt då?
www.stoldskyddsforeningen.se eller www.sbsc.se kan man söka efter godkända och certifierade produkter. En auktoriserad låssmed kan också hjälpa till vid val av lås.

Efter 18 år i säkerhetsbranschen har Mats ett sammanfattande råd till konsumenter: Fråga alltid efter Godkänd låsenhet som är testad och certifierad enligt SSF 3522!

Läs också

Sju fördelar med digitala lås

Sju fördelar med digitala lås

Chip i handleden, universalkontroller och barnvänliga smartklockor – de nya innovationerna avlöser varandra en efter en. Det är dags att välkomna framtiden även när det gäller vårt mest föråldrade vardagsfenomen: låset

5 prylar som får livspusslet att falla på plats

5 prylar som får livspusslet att falla på plats

Det ska va smutt att leva. Vi svenskar har enats om att en enklare vardag står högt på agendan här i livet. Men vilka prylar finns det som gör livet både enklare och skönare?

De vanligaste myterna kring digitala lås

De vanligaste myterna kring digitala lås

Hackning, batterihaveri och koder på villovägar – att skiljas från den fysiska nyckeln och stiga in i framtiden tillsammans med ett elektroniskt lås kan kännas läskigt. Men är rädslorna verkligen befogade?

Få ut max av semestern – var förberedd!

Få ut max av semestern – var förberedd!

Vi svenskar reser mest i hela Europa. Men samtidigt är det många som oroar sig och har svårt att koppla av på resan – inte minst för att hemmet lämnats obevakat.

Så funkar det – Vad är ett digitalt lås?

Så funkar det – Vad är ett digitalt lås?

Vad är ett digitalt lås och vad har det för fördelar? Håkan Lundkvist på Tyresö Lås reder ut begreppen och ger sina bästa tips.