"Alla kommer att ha digitala lås om tio år" — Yale Doorman
Enkla livet

“Alla kommer att ha digitala lås om tio år”

Digitala lås innebär betydligt mycket mer än att man slipper fysiska nycklar. Det menar Peter Raftell, Business Unit Manager på Yale Scandinavia.

– Det finns enorma möjligheter och de digitala låsen kommer att underlätta på fler sätt än att man slipper fysiska nycklar. Vi ser att marknaden är mogen – utvecklingen går snabbt och alla kommer att ha digitala lås om tio år, säger han.

Peter Raftell säger att vi kommer att se fler lösningar och mervärden när det gäller digitala lås inom en snar framtid. Exempelvis när det gäller att kunna ta emot leveranser när man inte är hemma.

– Många får matkassar hemlevererade i dag och ofta sker leveranserna på kvällar eftersom det är då människor är hemma. Det skulle underlätta för alla parter om man kunde köra ut på andra tider. Allt som krävs är en tillåtelse för leverantörerna att komma in med hjälp av digitala engångskoder – som kunderna sedan skulle kunna makulera.

Han menar även digitala lås kommer att kunna underlätta inom äldrevården.

– Andelen äldre ökar, och så småningom kommer allt fler att behöva få hjälp och vård i hemmet. I stället för att vårdbolag är beroende nycklar skulle det underlätta med digitala koder. Det kommer dessutom att finnas en spårbarhet i systemet så att man ser vem som har varit där och vad som har gjorts och så vidare, vilket ger mervärden.

Den här omställningen på marknaden handlar inte om att vanliga lås inte fungerar – snarare handlar det om vad digitaliseringen kan möjliggöra på området.

– När tekniken finns är det en utmaning att dra nytta av den och att använda den på ett säkert sätt. Vi gör det och det underlättar för människor, säger Peter Raftell.

Dela artikeln