De vanligaste myterna kring digitala lås — Yale Doorman
Trygghet

De vanligaste myterna kring digitala lås

Hackning, batterihaveri och koder på villovägar – att skiljas från den fysiska nyckeln och stiga in i framtiden tillsammans med ett elektroniskt lås kan kännas läskigt. Men är rädslorna verkligen befogade? Magnus Eriksson, produktchef för Yale Doorman, reder ut och krossar myter.

Vilken är den största myten kring elektroniska lås?

– Att de inte är godkända av försäkringsbolagen. Många tror att det är kört att få ersättning vid inbrott om man har ett digitalt lås, men så är det inte. Försäkringsbolagen har överlag inte några specifika krav när det gäller lås, de säger bara att dörrar och fönster ska vara låsta och reglade. Om du har tecknat en försäkring på ett värde som är högre än en miljon kronor krävs däremot lås som är certifierade enligt SSF 3522, klass 3. Och de kraven uppfyller digitala lås från Yale Doorman.

Är ett elektroniskt lås verkligen säkert?

– Ja, ett digitalt lås från Yale Doorman är lika starkt och säkert som ett mekaniskt lås. Man gör inte avkall på något. Framför allt är det en bekväm säkerhet i den aspekten att låsen är väldigt användarvänliga vilket i sig skapar en trygghet. De kan till exempel lätt kopplas ihop med ett hemlarm som automatiskt stängs av när du öppnar dörren. Du behöver aldrig vara rädd för att dra igång larmet av misstag, vilket leder till att larmet faktiskt används.

”Ett digitalt lås från Yale Doorman är lika starkt och säkert som ett mekaniskt lås. ”

Men vad händer när batteriet tar slut?

– Bra digitala lås har en funktion som säger till när batteriet är på väg att ta slut, minst två veckor innan. Du har alltså gott om tid på dig att sätta in nya. Tar batteriet slut medan du är på långresa? Då åker du till närmaste bensinmack, köper ett 9-voltsbatteri och tillför ström från utsidan, knappar in din kod till låset – och vips är du inne.

Det här med hackning känns läskigt, hur orolig ska man vara?

– De lås vi har som är uppkopplade mot internet är väldigt säkra. Dels samarbetar vi med säkerhetsföretag som precis som vi bygger hela sina system med de potentiella riskerna i åtanke. Dels är det en viktig princip för oss att all säkerhetsdata som är kopplad till din dörr lagras i en box i ditt hem. Det är i princip omöjligt att bryta sig in på distans, tjuven måste först ta sig in i huset och förbi larmet – sedan ha koden till boxen där all data ligger. Vi jobbar aktivt för att ligga steget före och uppgraderar vår mjuk- och hårdvara kontinuerligt för att kunna erbjuda största möjliga säkerhet.

Vad händer om en nyckelkod kommer i orätta händer?

– Ett scenario är ju att nyckelbarn blir kodbarn. Helt plötsligt står barnens kompisar i hallen och har lärt sig koden in till huset. Men det är jättelätt att byta kod. Ett tips är att varje familjemedlem har en egen kod och att barnen kanske får en nyckelbricka istället. De är lätta att ersätta om de skulle tappas bort: man bara köper en ny, spärrar den gamla och programmerar själv in den nya brickan. Med andra ord – konsekvensen av att tappa bort en nyckelbricka är liten jämfört med att tappa en fysisk nyckel och vara tvungen att byta hela låset. Det är en besparing på flera tusenlappar.

Är det inte krångligt att installera ett elektroniskt lås?

– Våra lås är konstruerade för att du ska kunna montera dem själv, men man ska ha respekt för installationen. Jag brukar säga att man bör ha villakörkort – du ska vara lite händig. Det finns bra Youtube-klipp som guidar steg-för-steg och visar vilka verktyg man behöver ha. Är du tveksam anlitar du en låssmed, då blir jobbet gjort på tjugo minuter.

Dela artikeln