Så funkar det - vad är ett digitalt lås? — Yale Doorman
Teknik

Så funkar det – vad är ett digitalt lås?

För bara några år sedan var det en självklarhet att vi skulle öppna våra ytterdörrar genom att sticka en nyckel i en skåra och vrida om. Men tekniken utvecklas och idag har de digitala låsen blivit en allt vanligare syn i villakvarteren. Men vad är ett digitalt lås och vad har det för fördelar? Håkan Lundkvist på Tyresö Lås reder ut begreppen och ger sina bästa tips.

Först och främst. Vad är ett digitalt lås?
– Ett digitalt lås är ett elektroniskt lås som du inte behöver nycklar till. Elektroniska lås har visserligen funnits i många år likväl som kodlås, där man kan slå en pinkod för att låsa upp. Det som är nytt är att det nu har dykt upp elektroniska lås för villor, som dessutom är godkända av Stöldskyddsföreningen.

Vad finns det för varianter?
– Man kan säga att det finns två olika varianter. Antingen kan tekniken monteras på ditt befintliga lås, eller så kan hela låset bytas ut till ett helt nytt med alla funktioner inbyggda. I den senare kategorin hittar vi till exempel Yale Doorman.

När fick dina kunder upp ögonen för digitala lås?
– Yales första digitala lås lanserades för sex år sedan men det var först när man kunde koppla upp låset och styra det med hjälp av en app som intresset exploderade. Idag säljer jag fyra eller fem lås i veckan och det blir bara mer och mer. Det här är verkligen framtiden.

När fick dina kunder upp ögonen för digitala lås?
– Yales första digitala lås lanserades för sex år sedan men det var först när man kunde koppla upp låset och styra det med hjälp av en app som intresset exploderade. Idag säljer jag fyra eller fem lås i veckan och det blir bara mer och mer. Det här är verkligen framtiden.

”Det som är nytt är att det nu har dykt upp elektroniska lås för villor, som dessutom är godkända av Stöldskyddsföreningen.”

Vad är det för funktioner som efterfrågas?
– Den stora grejen är att du inte har några nycklar som du kan tappa bort. Istället öppnar du med en nyckelbricka, med kod eller med appen. Du kan också aktivera automatisk låsning eller kontrollera i appen så att du låste dörren när du gick hemifrån. Många väljer att koppla låset till ett larm och då kan de larma av samtidigt som de öppnar. Idag går det att koppla låset till Sector Alarm, eller till Verisure.

Hur är det med säkerheten?
– Ur inbrottssynpunkt är det lika säkert som ett mekaniskt lås, men du har också en fördel i och med att du aldrig har några nycklar på vift. Om du behöver släppa in en hantverkare kan du programmera en bricka som gäller under vissa tider och dagar, skapa en tidsbegränsad kod eller öppna på distans. Du kan till och med få pushnotiser när någon kommer och går.

Är digitala lås dyrare än mekaniska lås?
– Det är i stort sett samma pris som för mekaniska lås, men aningen dyrare om du vill kunna koppla upp låset och få tillgång till alla funktioner. För det behöver du en mottagare i låset och en liten dosa som du ansluter till din router.

Vad ska jag tänka på när jag väljer lås?
– Den vanligaste frågan jag får är om låset är godkänt av Stöldskyddsföreningen eftersom vissa försäkringar kräver det. Det är också bra att kolla så att låset passar i en svensk standarddörr.

Hur länge kommer de traditionella låsen att hänga med?
– Det har gått lite långsammare än i exempelvis Sydkorea där de digitala låsen tog över helt och hållet på bara fyra år. Här i Sverige gissar jag på att det kommer att ta tio år.

Dela artikeln